piątek, 4 listopada 2016

Czas na miód!

Witajcie Kochani!

Na dworze zimno, kolorowe liście spadają z drzew, a Wy pewnie się zastanawiacie się jak przetrwać tę porę bez przeziębienia, katarów i bolących gardeł. Mnie niestety dopadł katar i między innymi do wzmocnienia organizmu używam miodu, który pewnie każdy z Was ma w swoim domu. Różne rodzaje miodu mają różną konsystencję, kolor, smak i właściwości, ale ogólnie wszystkie są dobre o tej porze roku (w innych porach też, ale szczególnie teraz możemy zauważyć ich dobroczynne działanie).



Jak już wspomniałam różne gatunki miodu mają zawsze trochę inny skład,a nawet wśród jednego gatunku te wartości mogą być różne ze względu na warunki pogodowe, szerokość geograficzną i wiele innych czynników, ale zazwyczaj oscyluje to wokół takich wartości:

  • Węglowodany około 70-80%
  • Woda około 20%
  • Kwasy organiczne do 1,2%
  • Witaminy: A, z grupy B, C, D, H, K, PP
  • Pierwiastki takie jak: wapń, sód, potas, magnez, fosfor, miedź, żelazo, krzem
  • Karotenoidy
  • Antocyjany
  • Flawonoidy takie jak rutyna
  • Związki o charakterze hormonalnym (np. cholina, acetylocholina)
  • Związki azotowe
  • Białka
  • Enzymy

Dzięki bogactwu składników miód ma właściwości lecznicze, wzmacniające odporność, antywirusowe, antybakteryjne, wspomagające w leczeniu przeziębień, jednak by zadziałał potrzebne jest jego systematyczne spożywanie, a nie dopiero wtedy kiedy czujemy, że coś jest z nami nie tak. Tak samo jak ze wszystkimi naturalnymi lekami i kosmetykami- trzeba je stosować długo, żeby zauważyć poprawę. Miód spożywany długofalowo korzystnie wpływa na układ krwionośny (obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi) i immunologiczny. Jest też dobrą alternatywą dla osób, które muszą ograniczać cukier w swojej diecie (100 g ma około 300 kcal). Antyoksydacyjne właściwości sprawiają, że miód korzystnie wpływa na organizm pod kątem starzenia i opóźnia je. Oprócz tego ma właściwości łagodzące nie tylko na skórę, ale także na nerwy, ponieważ wykazano korzystny wpływ na łagodzenie stresu.



Wchodząc na stronę Polskiego Związku Pszczelarskiego możemy się dowiedzieć o różnych rodzajach miodu. Bardziej ciekawskich odsyłam do źródła, a poniżej kilka informacji na temat niektórych z nich:

Miód wielokwiatowy- wytwarzany jest z wielu roślin kwitnących w tym samym czasie, wiosną jest jaśniejszy i delikatniejszy w smaku, natomiast latem ciemniejszy i ma bardziej wyrazisty smak. Stosowany jest przy przeziębieniu i grypie, wzmacnia mięsień sercowy i wspomaga leczenie wątroby. 

Miód rzepakowy- płynny, prawie bezbarwny, szybko się krystalizuje i ma konsystencję smalcu, stosowany wspomagająco przy leczeniu chorób układu pokarmowego, krążenia, przeziębień i grypy, przyspiesza gojenie się ran oraz uzupełnia niedobory potasu.

Miód spadziowy- wytwarzany ze spadzi iglastej lub liściastej, miody gęstsze od nektarowych,, zawierają więcej składników mineralnych, mają silne działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne, wspomagają układ odpornościowy, stosowane przy przeziębieniu i grypie, zaburzeniach trawienia, chorobach układu krążenia i nerwowego.

Miód lipowy- jasnożółty, o zapachu kwiatów lipy, ma działanie antyseptyczne, napotne, przeciwgorączkowe, nasenne i uspokajające, szczególnie polecany przy leczeniu przeziębień, grypy, kaszlu, anginy, zapalenia zatok, dróg oddechowych, ma wysoką aktywność antybiotyczną.

Miód akacjowy- szczególnie polecany przy leczeniu chorób układu trawiennego, ma działanie uspokajające, wzmacniające i regenerujące, zawiera dużą ilość fruktozy o czym muszą wiedzieć osoby chore na cukrzycę.

Miód wrzosowy- jeden z najlepszych miodów nektarowych o barwie brunatno-czerwonej, nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu, szczególnie polecany przy leczeniu chorób układu moczowego, zwiększa odporność i chroni przed różnego rodzaju zakażeniami.

Miód gryczany- ma kolor herbaciany lub brązowy, zawiera dużą ilość rutyny, dzięki czemu korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, jest polecany przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu, wzmacnia układ odpornościowy, pamięć i wpływa korzystnie na wzrok.

Miód faceliowy- jasnożółty, o bardzo delikatnym smaku, szczególnie polecany przy przeziębieniu i problemach żołądkowych. 




Należy jednak pamiętać, że miód może silnie alergizować wywołując alergię pokarmową lub miejscową na skórze.

Przy okazji posta o miodzie nie omieszkam napisać o wykorzystaniu i działaniu miodu w kosmetyce, ponieważ firmy kosmetyczne i farmaceutyczne często używają tego składnika w swoich produktach:

  • Działa rozjaśniająco, wygładzająco, zmiękczająco, odżywczo
  • Łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia, poparzenia słoneczne, spierzchniętą, odmrożoną i suchą skórę
  • Przeciwdziała wypryskom skórnym, oczyszcza skórę, dzięki działaniu bakteriobójczemu przyspiesza gojenie się ran

Większość dobroczynnych właściwości miodu znika w wysokiej temperaturze, dlatego pamiętajmy o tym żeby nie dodawać go bezpośrednio do świeżo zalanej herbaty. Najlepiej żeby miała około 40 stopni. Ostatnio w wielu miejscach wyczytałam, że dobrym sposobem na wzmocnienie organizmu jest picie wody z miodem rano przed śniadaniem, ale miód należy rozpuścić w wodzie wieczorem, tak, aby wszystkie jego składniki były lepiej uwolnione. Oczywiście woda ma być letnia, a rano możemy dodać troszkę ciepłej. Podobno wzmacnia organizm i korzystnie wpływa na układ trawienny. Ja podejmuję wyzwanie i od dzisiaj będę pić codziennie, chociaż wiem, że na obecne przeziębienie prawdopodobnie nie będzie miało to już wpływu, ale zobaczymy później.

Trzymajcie się ciepło i zdrowo!

Ola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz